Vissza a főoldalra Oldaltérkép
Muity Marinka Lovas grafikák, lovas festmények, lovas képek, más témájú képek Lovas fotók, kutyás fotók
Egyedi lovas felszerelés, kötőfék, kantár, szár
Kapcsolat Írások Linkek
Kötőfékek
Zablás és zablanélküli kantárak
Díszítések
Lovagló-, futó- és vezetőszárak
Egyéb lófelszerelések
Kutyáknak

Zablás és zablanélküli kantárak

A kantárakat nyolcas fonással készítem, és alapesetben fém részt nem tartalmaznak. Csomóval záródnak, és mindkét oldalon van néhány centis állítási lehetőség.

Az alapkantárhoz tartozik egy pofa és tarkószíj egyben, egy homlokszíj, és egy torokszíj, valamint egy angol típusú (2,6m) szár. Ettől természetesen el lehet térni, ezerféleképpen variálhatók: lehet sallangosabb, színesebb; kaphat még orrszíjat, állszíjat, füleket, szügyelőt; lehet arabos, mexikói, spanyol vagy western jellegű, a lehetőségek határtalanok.

Itt csak néhányat mutatok be a különböző típusokból, a díszítéseket itt is megtalálhatod, illetve a facebook-on jóval több kép található a kész kantárokról.

Stílustól függetlenül két típus van: zablás és zablanélküli. A zablás kantár az, amit fent leírtam. Zablanélküli úgy válik belőle, ha rácsatolunk valamit, ami a zablát helyettesíti: indián hackamore-t, bosalt, sidepull jellegű orrszíjat. Ezek később is bármikor levehetők, és akkor zablával is tudjuk használni. Az egyetlen, ami csak zablanélküliként működik, az a Dr. Cook jellegű kantár.

Ha szeretnél bármilyen hasonló, vagy teljesen egyedi felszerelést a lovadnak, akkor írj bátran, biztos kitalálunk valami szépet!

 

 

Zablás kantár angol és western stílusban:

Az angol jellemzője a homlokszíj, illetve orrszíj, a western kantár jellemzője az egy vagy két fül, és természetesen a 2-2 m-es osztott szár (bár a képen pont a western kantáron látható homlokszíj).

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Fonott kantár
fonott kantár

 

Western kantár szárral
western kantár szárral

 

       
homlokpántos
homlokpántos

 

pofadíszes
pofadíszes

 

       
       

Zablás arab kantár:

Ez a felvezető kötőfékhez hasonlóan gazdagon díszített, ugyanúgy használható (izgatottabb) ló felvezetésére, illetve lovas felvonuláson való lovaglásra.

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Arab kantár
arab kantár

 

Arab kantár
arab kantár

 

       
Arab kantár
arab kantár

 

   
       
       

Zablanélküli kantár indián hackamore-ral:

Ebből készítek a legtöbbet, mert egyre többen szeretnék kipróbálni, illetve tesztelni a lovuk tudását (és ezzel önmagukat is), hogy mennyire reagál a ló a segítségadásokra, és mennyire megbízható az illető lovagló tudása.

Az indián hackamore lényege, hogy a ló álla alatt kereszteződik két szíj, ezek csatlakoznak a szárhoz. Szárhúzáskor a szíjak körülölelik a ló egész orrát, így az nemcsak az orrhátra hat; laza szárnál pedig a karikákon keresztül a kötél szorítása is lazul.

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Indián hackamore
indián hackamore
Indián hackamore
indián hackamore
       
Fagyöngyös díszítéssel
zablanélküli kantár fagyöngyös díszítéssel

Indián hackamore
zablanélküli kantár
       
       

Zablanélküli kantár bosallal:

A bosal is egyfajta hackamore , de talán az össze típus közül ez a legkifinomultabb. Ezek között is vannak könnyebb-nehezebb, vastagabb-vékonyabb darabok a ló képzettségének megfelelően.

A bosal egyfajta ingaként képzelhető el a legjobban: a cseppalak alján egy nehéz súly van, ehhez csatlakozik a szár. Az „inga” egészen apró mozdulatra is kileng, és a bosal finoman gördül a ló orrán.

Csak igazán jól képzett lóhoz ajánlom.

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Bosal
bosal

 

Bosal szárral
bosal szárral

 

       
       

Soft-bosal:

A klasszikus bosal sokaknak a merevsége miatt nem szimpatikus – léteznek azonban ettől eltérő változatok is. Ennek a darabnak nincs kemény magja, csak zsinórból készült - vékony és hajlékony. Működésében a csomózott kötőfékhez jobban hasonlít, de az alsó csomó azért megmaradt, illetve mivel ez kantárra rögzíthető, kevésbé forog el a ló fején. Az alsó karika lehetővé teszi, hogy bármilyen szárral lehessen használni.

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

soft-bosal
soft-bosal

 

   
       
       

Dr. Cook jellegű zablanélküli kantár:

Az indián hackamore-tól annyiban különbözik, hogy a szárak nemcsak a ló orrára hatnak, hanem a tarkójára is – mivel a tarkószíjak kereszteződnek a pofa alatt, és csatlakoznak egy karikán át a szárakhoz.

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Arab kantár
Dr. Cook jellegű zablanélküli kantár

 

   
       
       

Egyéb kantárak:

A fentieken kívül szívesen megvalósítok bármilyen más ötletet is. Készítettem már például kötőfék-kantárt, kantárt mechanikus hackamore-ral, de pamut bosalt is...

Nagyításhoz klikkeljen a képre!

Csomózott zabla nélküli kantár
csomózott kötőfék-kantár
Hackamore
egy felújított régi mechanikus hackamore
       
Hackamore
pamut bosal